Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Beauty | Lichaamsverzorging | Je huid en de seizoensovergang

Je huid en de seizoensovergang van zomer naar winter

Uit gewoonte gebruiken we soms jaar in jaar uit dezelfde crème, of het nu zomer of winter is. We grijpen elke keer naar hetzelfde potje of tubetje. De huid heeft echter baat bij afwisseling en de crèmes die we gebruiken zullen op het seizoen en de vereisten van het moment moeten worden afgestemd.

door TRENDYSTYLETen eerste is het goed om te beseffen dat de huid wordt blootgesteld aan stress. Dat kan emotionele stress zijn, zoals de stress vanwege familieomstandigheden of problemen op het werk die op hun beurt weer tot een ander soort stress kan leiden. Denk daarbij aan een onregelmatig voedingspatroon (iedereen kent de verraderlijke eetbuien die in spannende tijden op de loer liggen) en het gebrek aan slaap. Het zijn allemaal factoren die een negatieve invloed op de huid hebben.

Naast emotionele stress wordt de huid ook blootgesteld aan de stress die wordt veroorzaakt door externe factoren. In de zomer is dat de zon, de warme wind, het zout van de zee; in de winter de koude lucht, de wind, vrieskou, sterke temperatuurswisselingen tussen binnen en buiten.

Met de weersomstandigheden zou ook de crème die je voor je gezichtsverzorging gebruikt, moeten veranderen. In de zomer zijn vooral lichte emulsies die de huid laten ademen heel geschikt. In de warmte droogt je huid gemakkelijk uit. Hydraterende crèmes helpen het vochtgehalte op peil te houden. In de winter gaat de voorkeur uit naar vettere crèmes. Vergelijk het maar met ons voedingspatroon. In de winter eten we in het algemeen vetter en zwaarder dan in de zomer.

Hieronder een aantal algemene huidverzorgingsadviezen voor de overgang naar de winter:

Gebruik een voedende crèmes op basis van vitaminen

Vooral vitamine A (retinol) is belangrijk. Vitamine A is een anti-oxidant die de huid beschermt. De huid wordt minder gevoelig en herstelt zich sneller. Vooral als je ouder wordt, vertraagt het vernieuwingsproces. De vervanging van dode huidcellen verloopt langzamer. Er sterven meer cellen dan er kunnen worden aangemaakt. De huid wordt dunner, droogt uit en de eerste rimpels verschijnen. Ook de collageenproductie die de huid elastisch houdt neemt af en de huid wordt slapper. Vitamine A stimuleert echter de aanmaak van de huidcellen en collageenproductie. Het resultaat is een elastischere en compactere huid.

Ga niet te laat naar bed!

Juist tijdens de nacht (als het donker is) is de huid actief bezig om zich te herstellen. In de winter hebben we meer slaap nodig dan in de zomer. Geef je huid de tijd om zich te herstellen en zoek je bed op donkere winteravonden wat eerder op.

Bij de schoonheidsspecialiste

Besluit je je huid aan het einde van het zomerseizoen met een gezichtsbehandeling bij de schoonheidsspecialiste te laten verwennen (een goed idee!), dan is het raadzaam om een behandeling te kiezen die met een exfolation of peeling begint. De blootstelling aan de zon tijdens de zomer heeft de hoornlaag dikker gemaakt en de actieve bestanddelen van crèmes en andere verzorgende producten kunnen niet goed meer in de huid doordringen. Vooral met glycolic acid peelings zouden optimale resultaten kunnen worden bereikt. De huid herkrijgt glans, wordt gehydrateerd, de zuurstoftoevoer verbetert en rimpels worden minder zichtbaar. Kies je voor deze behandeling bespreek dan eerst altijd met een kundige schoonheidsspecialiste of jouw huid hier geschikt voor is. Er bestaan natuurlijk nog vele andere behandelingen waarmee optimale resultaten kunnen worden bereikt. Waar het om gaat, is dat de ene behandeling de andere niet is (zoals de ene schoonheidsspecialiste de andere niet is) en er moet een zorgvuldige keuze worden gemaakt die moet worden afgestemd op jouw type huid en de conditie van je huid op dat moment (die mede wordt bepaald door het seizoen waarin je je bevindt). Gerichte gezichtsbehandelingen verbeteren en zorgen ervoor dat de huid, als die volgend jaar zomer weer aan de zon wordt blootgesteld, beter beschermd is en uniform bruin wordt, zonder vlekken.

Doe gezichtsoefeningen (dit advies geldt ook de zomer)

Met de tijd worden de gezichtsspieren minder elastisch en de vorm van het gezicht verslapt. Bij de schoonheidsspecialiste kun je vragen om specifieke behandelingen die de huid compacter maken. Wat je zelf thuis kunt doen, is gezichtsgymnastiek. Een oefening voor de ogen (een zwak punt, net zoals de hals en handen) is: richt je ogen - concentreer je op de pupillen - omhoog zonder je voorhoofd te fronsen, houd je ogen 4 seconden in deze stand en richt ze omlaag en houd ze 4 seconden in deze stand. Doe deze oefening drie tot vier keer. Kijk dan naar links, in het midden en naar rechts (houd elke stand 4 seconden vast) en doe ook dit drie tot vier keer. Deze oefeningen stimuleren de oogspieren.

Vermijd - zoveel mogelijk - schadelijke factoren

Vermijd schadelijke factoren als roken, zonnebankjes, de zon, airconditioning en excessieve warmtebronnen (te hoge verwarming).

Bedek lichaamsdelen als je gezicht en handen

Bedek lichaamsdelen als je gezicht en handen die gewoonlijk aan weer en wind worden blootgesteld. Zorg ervoor dat je altijd handschoenen en een sjaal bij je hebt.

Aarzel niet om een foundation te gebruiken

Aarzel niet om een foundation te gebruiken, op voorwaarde dat je er eentje kiest die bij jouw huidtype past. Een foundation beschermt je huid tegen wind en kou. Heb je een droge huid, kies dan voor een hydraterende formule. Heb je een vette huid, ga dan voor een olievrije foundation met een matterend effect.

Vergeet je handen niet!

Omdat je handen het dagelijks zwaar te verduren krijgen (blootstelling aan zon, wind, kou, afwaswater, zeep) is het belangrijk dat ze goed beschermd worden. De huid van je handen veroudert bovendien snel en vertoont gemakkelijk vlekken omdat de huid weinig vet bevat. Gebruik daarom regelmatig een voedende handcrème. Voor een intensieve behandeling kun je bij de schoonheidsspecialiste terecht. Inmiddels bestaan er verschillende behandelingen die speciaal voor de huid van de handen zijn ontwikkeld.


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!