Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Beauty | Lichaamsverzorging | Houdbaarheid cosmetica

Trendystylers en de houdbaarheid van cosmetica

Onlangs publiceerde het Britse Opinium Research een onderzoek waaruit blijkt dat 49% van de 3813 ondervraagde personen geen acht slaat op de houdbaarheidsdatum van cosmetica, 15% niet weet dat cosmetica een houdbaarheidsdatum hebben en 66% toegeeft cosmetica ook na de vervaldatum te gebruiken. Deze verontrustende data waren voor Trendystyle een reden om zelf eens een klein onderzoek te doen. Uit de resultaten blijkt dat er ook in ons land nog steeds verwarring bestaat over de houdbaarheid van cosmetische producten.

Cosmetica zijn beperkt houdbaar

Net zoals voedingsmiddelen en medicijnen zijn ook cosmetica beperkt houdbaar maar de meeste vrouwen gebruiken deze producten ook na de vervaldatum en riskeren daarmee gezondheidsproblemen. Dit blijkt uit een onderzoek van Opinium Research dat is gepubliceerd in de Daily Express. Zure melk e beschimmeld brood gooien we direct weg. Waarom zouden er voor cosmetica andere regels gelden? merkt James Endersby van Opinium Research op.

Volgens de Cosmetic Toiletry and Perfumery Association die in hetzelfde artikel van Daily Time wordt geciteerd, kan je een mascara vier tot zes maanden gebruiken, oogschaduw en blush gaan maximaal 24 maanden mee en oogpotloden zou je na 18 maanden al naar de prullenbak moeten verwijzen. Een lippenstift of gloss mag je ten hoogste 2 jaar gebruiken.

Hoe moeilijk het soms ook is om geliefde make-upjes weg te gooien, toch doe je er goed aan. In de loop van de tijd hopen zich bacteriën en andere micro-organismen in de producten op die schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Ze kunnen irritaties of infecties veroorzaken. Dat is ook de reden waarom een aantal jaren geleden het zogenaamde 'PAO' symbool is geïntroduceerd. PAO staat voor 'Period After Opening'. Op de verpakking van cosmetische producten vind je deze indicatie in de vorm van een geopend cosmeticapotje met daarin de duur (in maanden of jaren) dat het product na opening houdbaar is. Om de vervaldatum te kunnen bepalen, moet je dus wel weten wannéér je het product geopend hebt. Meer over de houdbaarheid van cosmeticaproducten vind je in ons artikel 'Hoe oud is jouw lippenstift?'

Ook in Nederland verwarring over houdbaarheid van cosmetische producten

Het onderzoek van Opinium Research was voor ons aanleiding om jullie eens te vragen hoe jullie met de houdbaarheid van cosmetica omgaan. De resultaten van ons onderzoek lieten zien dat er op dit gebied ook onder de Nederlandse vrouwen nogal wat verwarring heerst.

Via een quick poll legden we onze bezoekers deze vraag voor: 'Gebruik jij cosmetica na de vervaldatum?'

Maar liefst 2.333 bezoekers beantwoordden onze vraag (dank hiervoor!). Hier zijn de resultaten:

  • Uit ons onderzoek blijkt dat 31% niet weet dat cosmetica een vervaldatum hebben.
  • 8% weet niet hoe ze met de houdbaarheid van cosmetische producten moeten omgaan.
  • Slechts 24% respecteert de vervaldatum van cosmetische producten.
  • 14% van de Trendystylers lapt de houdbaarheidsindicaties aan de laars.
  • 23% gebruikt cosmetische producten ook na de vervaldatum. Ze gaan daarbij af op het uiterlijk van het desbetreffende product.

Al met al lijkt het erop dat we het niet echt beter doen dan onze Engelse buurvrouwen!


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!