Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Beauty | Lichaamsverzorging | Eelt en likdoorns verwijderen

5 Manieren om eelt en likdoorns te verwijderen. Op naar zachte en sexy voetjes!

Eelt is gemakkelijk te voorkomen en gevormd eelt laat zich in de regel eenvoudig verwijderen. Met een paar simpele handelingen worden je voeten weer zacht en mooi en kun je met beeldige voetjes voor de dag komen. Waarom zou je langer wachten?

door TRENDYSTYLE
De zomer is een heerlijk seizoen, maar kan ook wel eens voor onaangename verrassingen zorgen. Zo hebben we de neiging om, zolang we dichte schoenen dragen, onze voeten te verwaarlozen. Niet zelden worden we in het warme seizoen met onesthetische verschijnselen als eelt en likdoorns geconfronteerd. En dat is jammer en bovendien onnodig.

Eelt is gemakkelijk te voorkomen en gevormd eelt laat zich in de regel eenvoudig verwijderen. Met een paar simpele handelingen worden je voeten weer zacht en mooi en kun je met beeldige voetjes voor de dag komen. Waarom zou je langer wachten?

Over eelt en eeltpitten (likdoorns of eksterogen)

De huid van onze voeten is uniek en geschikt om de hele dag door ons lichaamsgewicht te dragen. Maar bij aanhoudende wrijving of druk op bepaalde punten kan eelt ontstaan. Zo zijn knellende schoenen of een beroep waarbij je de hele dag moet staan zijn, bekende veroorzakers van eelt en concentraties van eelt, ook wel 'eeltpitten', 'eksterogen' of 'likdoorns' genoemd.

Het ontstaan van eelt is een verdedigingsmechanisme van het lichaam. Op punten waar de huid door druk of wrijving wordt beschadigd, wordt de huid misschien eerst rood en vormt zich wellicht een blaar, maar op den duur kan het lichaam 'tegenmaatregelen' nemen om zich beschermen en dat doet het door de huid op de beschadigde punten te verdikken. Die verdikking is eelt.

Vooral eeltpitten kunnen op den duur veel pijn gaan doen. Ze hebben een harde kern die tijdens het staan en lopen als een doorn in de voet prikt. De intense pijn ontstaat doordat de likdoorn op zenuwuiteinden drukt.

Eelt is gemakkelijk te voorkomen door goede schoenen te dragen. Ze mogen niet te strak zitten maar ook niet te wijd zijn. Hoge hakken zijn uit den boze omdat het gewicht daarbij vooral op de punt van de voet drukt. Houd ze voor speciale gelegenheden. Hetzelfde geldt voor schoenen met een puntige neus die tegen de tenen drukken.

Vijf manieren om eelt en likdoorns te (laten) verwijderen

Eelt is op zich gemakkelijk te verwijderen. De eerste manier is simpel en ligt voor de hand. Laat je te strakke of ongemakkelijke schoenen een paar weken staan, verwissel ze voor comfortabele schoenen en het eelt zal verdwijnen zoals het ontstaan is. Er gaat natuurlijk wel enige tijd overheen.

Een andere, bekende manier om eelt te verwijderen of in ieder geval te reduceren, is met een warm voetenbadje en een stuk puimsteen of een voetenvijl. Het warme water maakt de huid zacht en met een aantal besliste maar niet al te harde bewegingen van het puimsteen of de rasp haal je het eelt weg. Zorg er wel voor dat je niet teveel huid weghaalt. Als de huid pijnlijk aanvoelt, ben je al te ver gegaan.

Eeltpitten vragen extra aandacht en laten zich niet zomaar met warm water en een eeltrasp verwijderen. Je kunt ze te lijf gaan met speciale likdoorn verwijderpleisters (te koop in de apotheek) met actieve stoffen die de likdoorn verzachten en het gemakkelijker maken om deze te verwijderen. De pleisters zorgen bovendien voor drukvermindering waardoor de huid beschermd wordt en de pijn direct vermindert. Volg de instructies die je op de verpakking van de pleisters vindt nauwgezet op.

Je kunt eelt en eeltpitten ook verweken met een zalf op basis van salicylzuur. Na een paar dagen, maximaal een week regelmatig aanbrengen zullen ze zich gemakkelijk laten verwijderen. Ga echter altijd voorzichtig te werk. Werk met een ontsmette pincet of eeltpen. Het zelf verwijderen van eeltpitten kan riskant zijn en er kunnen ontstekingen optreden.

Zit de eeltpit diep of heb je er meerdere, dan is het altijd raadzaam om je door een specialist te laten behandelen. Dat kan een bekwame pedicure of een podoloog zijn. Deze specialist kan je tegelijkertijd helpen om de precieze oorzaak van het eelt en de eeltpitten in kaart te brengen en je adviseren hoe je ze in jouw specifieke geval kunt voorkomen.


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!