Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Beauty | Lichaamsverzorging | Crèmes: 10 vragen en antwoorden

Crèmes: 10 vragen en antwoorden

door TRENDYSTYLECrèmes vormen een belangrijk onderdeel van ons dagelijkse beautyritueel. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ze de basis ervan vormen. Een goede crème is essentieel om de huid - of het nu de gezichtshuid of de lichaamshuid is - mooi, veerkrachtig en zo jong mogelijk te houden. Begrijpelijk dat er over crèmes veel te zeggen en te weten valt. 10 vragen en antwoorden.

1. Wat is de juiste dosis crème?

Vaak hebben we de neiging om teveel crème voor ons gezicht gebruiken. De huid kan niet al het product opnemen en de poriën kunnen verstopt raken (teveel serum kan de huid zelfs irriteren). Als richtlijn voor de dosis gezichtscrème wordt wel een afgestreken theelepeltje gegeven. Voor je lichaam kun je daarentegen niet genoeg crème gebruiken. Ook van anti-zonnebrandcrème kun je beter teveel dan te weinig gebruiken. Anders dan een voedende of hydraterende crème is het de bedoeling dat deze crème als een filter op je huid blijft liggen.

2. Hoe breng je een gezichtscrème aan?

Een gezichtscrème masseer je beetje bij beetje in de huid. Zorg ervoor dat je masserende bewegingen opwaarts zijn, zodat je de zwaartekracht nu eens voor een keertje contrasteert.

3. Op welke leeftijd moet je met huidverzorging beginnen?

In de regel kun je niet vroeg genoeg met de verzorging van je huid beginnen. Een goede verzorging is fundamenteel en bepaalt mede hoe er je over twintig, dertig jaar uit zult zien. In het algemeen geldt dat het aan te raden is om boven de twintig in ieder geval een geschikte dag- en nachtcrème te gebruiken.

4. Waar moet ik bij de aankoop van een crème op letten?

Allereerst moet de crème geschikt zijn voor jouw type huid. Ga na of je een droge, vette of gemengde huid hebt. Veel parfumerieën en natuurlijk ook de schoonheidsspecialiste kunnen je hierover persoonlijk adviseren. Verder moet je je ook afvragen wat je met de crème wilt bereiken. Hydrateren, voeden, een mooie glans of rimpels te lijf gaan? De ene crème werkt op dit punt, de andere op dat punt, en soms zijn ze niet gelijktijdig te gebruiken. Wil je het serieus aanpakken, maak dan een actieplan met een deskundige.

5. Kun je dagcrèmes 's nachts gebruiken? En andersom?

Niet voor niets wordt er onderscheid tussen dag- en nachtcrèmes gemaakt. Ze hebben verschillende functies. Maar één van de belangrijkste redenen om in ieder geval je nachtcrème overdag niet in plaats van je dagcrème te gebruiken, is misschien wel dat je huid dan bescherming tegen uva- en uvb-straling mist. Het is namelijk aan te raden om een dagcrème met zonnefilter te gebruiken. Doe je dat niet, gebruik dan naast je dagcrème een anti-zonnebrandcrème. Als je echt de zon ingaat, is het altijd van belang om een specifiek anti-zonnebrandproduct te gebruiken.

6. Wat als een crème mijn huid irriteert?

Het is altijd aan te raden om een nieuwe crème eerst op een klein stukje van je huid te testen. Geen enkele huid is hetzelfde en er kunnen dus ook verschillende reacties op dezelfde crème optreden, ook al zijn de producten vandaag de dag vaak grondig getest. Voelt een crème niet goed aan, stop dan onmiddellijk met het gebruik. Van sommige (vooral anti-age producten) is bekend dat ze kunnen 'pikken'. Win daarom altijd het advies van een expert in.

7. Kan ik altijd dezelfde crème gebruiken?

Je huid verandert in de tijd en zelfs met de seizoenen. Het is van belang dat je je crème daaraan aanpast. Je huid heeft bovendien in de winter andere 'behoeften' dan in de zomer. In de winter beschermt een wat vettere crème de huid tegen wind en kou. In de zomer moet je je huid vooral tegen de zon beschermen en hydrateren.

8. Hoe ga je met crèmes om?

Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk dat je na gebruik van een crème de tube of het potje weer goed afsluit. Laat de verpakking nooit openstaan. Bescherm je crèmes verder tegen extreme temperaturen. Bewaar crèmes in de zomer op een koele plaats. Er wordt tegenwoordig ook wel gezegd dat crèmes niet bestand zijn tegen de extreme kou in de bergruimte van een vliegtuig. Het zou dan aan te raden zijn om ze in je handbagage mee te nemen (maar dan heb je maar 100ml ter beschikking) of ze ter plekke te kopen. Zit er een spateltje bij de crème, gebruik dat dan om de crème uit het potje te halen zodat de crème in het potje schoon blijft en de werking ervan niet vermindert. Verder is het natuurlijk ook belangrijk om de houdbaarheid van crèmes in de gaten te houden. Het aantal maanden dat de crème na opening houdbaar is, staat op de verpakking vermeld. Het moment waarop je de verpakking opent, is dus bepalend. Dit geldt vooral voor zonnebrandcrèmes die nog wel eens een jaartje al gebruikt in de kast willen blijven staan.

9. Kun je verschillende gezichtsproducten door elkaar gebruiken?

Het is altijd belangrijk om je af te vragen (of om ernaar te informeren) of bepaalde producten wel samengaan. Wil je op safe gaan, gebruik dan bijvoorbeeld een gezichtslotion van hetzelfde merk als je crème. Sommige crèmes kunnen verder de werking van andere crèmes opheffen als ze door elkaar worden gebruikt. Er kan zelfs irritatie optreden.

10. Hoe beoordeel je een crème?

De meeste crèmes hebben tijd nodig voordat ze resultaten geven. Ga dus niet over één nacht ijs en beoordeel een crème pas na verloop van tijd.


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!