Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Beauty | Lichaamsverzorging | S.O.S. Cellulite

S.O.S. Cellulite

Cellulite is een van de meest 'gevreesde' beautyproblemen. Bijna 90% van de vrouwen krijgt er vroeg of laat mee te maken.

door TRENDYSTYLEWat zijn de oorzaken van cellulite? En - wellicht nog belangrijker! - wat kunnen we ertegen doen? Veelgehoorde vragen die wij met dit artikel willen antwoorden.

Waarom krijgen vooral vrouwen cellulite?

Vrouwen hebben in bepaalde zones van hun lichaam - met name billen en dijen - een hogere vetconcentratie dan mannen. Niet alleen hebben vrouwen meer vetcellen maar ook het volumes van de cellen is groter. De vrouw is hiermee 'begiftigd' omdat zij - anders dan de man - in staat moet zijn om een kind op de wereld te zetten.

Wat is cellulite eigenlijk?

Cellulite begint met een verslechtering van de bloedcirculatie. De voedingsstoffen die bestemd zijn voor de cellen worden niet meer - zoals voorheen - regelmatig aan- en afgevoerd, maar zij hopen zich op in de zones tussen de vetcellen. Deze ophopingen zorgen voor een bepaalde 'spanning' die 'oedeem' wordt genoemd. De huid voelt gespannen en gezwollen aan. De haarvaatjes worden samengedrukt wat de bloedcirculatie niet ten goede komt. Het gevolg is dat vocht wordt vastgehouden. De cellen worden gecomprimeerd en de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen wordt bemoeilijkt. De cellen gaan in groepjes 'samenklonteren'. Dit resulteert in de 'balletjes' of 'knopen' die je onder het huidoppervlak voelt in een vergevorderd stadium van cellulite. De afstand tussen de cellen wordt verkleind en hierdoor vermindert de bloedcirculatie nog meer. Het proces van de natuurlijke vetafvoer stagneert, en wij ontdekken tot onze schrik dat wij een sinaasappelhuid hebben!

Het is belangrijk om in een vroeg stadium in te grijpen!

Het is erg belangrijk om in een vroeg stadium in te grijpen. Alleen dan zullen we het proces kunnen omkeren. Als je te lang wacht, komt er een moment waarop het proces onomkeerbaar wordt. De situatie zal alleen nog maar verslechteren, omdat de groepjes opeenhopende vetcellen steeds groter worden en bovendien nog worden 'versterkt' door collageen, waardoor de huid uiteindelijk hard wordt.

Test jezelf

Je kunt zelf nagaan hoe het er met jou voorstaat. Strijk met je hand over je huid om te voelen of deze gezwollen is. Als je een lichte pijn voelt, is dat een teken dat de huid gespannen is. Druk daarna de huid zachtjes samen om te zien of de 'gevreesde' putjes ontstaan. Een andere alarmsignaal is vermoeidheid in de benen of zware benen. Als je deze symptomen constateert, is het eigenlijk al tijd om in te grijpen.

Wat kun je aan cellulite doen?

Cellulite moet op verschillende gebieden aangepakt worden. Allereerst zijn een juist voedingspatroon en lichaamsbeweging van groot belangrijk. Andere ondersteunende maatregelen zijn steunkousen, diuretische kruidenthee, en natuurlijk anticellulite-crèmes en anticellulite-behandelingen bij de schoonheidsspecialiste. (We hebben het hier niet over hormonenschommelingen maar beperken ons uitsluitend tot het esthetische aspect).

Een juist voedingspatroon
De hoofdoorzaken van cellulite zijn een slecht eetpatroon en weinig beweging. Houd voor een gezond voedingspatroon de volgende regels aan:

  • Beperk zo veel mogelijk de consumptie van koffie en alcohol.
  • Rook niet.
  • Vermijd zoveel mogelijk sauzen uit pakjes en potjes.
  • Gebruik zoveel mogelijk rauwe olijfolie.
  • Beperk de consumptie van dierlijke vetten en gefrituurde voedingsmiddelen.
  • Eet zoveel mogelijk fruit en groente (rauw en gekookt).
  • Drink ten minste1 ½ liter water, ver van de maaltijden.

Lichaamsbeweging
Dagelijkse lichaamsbeweging is eveneens van groot belang voor de bloedcirculatie. Je hoeft echt niet uren in de sportschool of het fitness-centrum door te brengen. Een stevige wandeling of een fietstochtje is al voldoende. Als je op kantoor werkt, zorg er dan voor dat je tussen de middag even de benen strekt, neem de trap in plaats van de lift en loop in plaats van de bus te nemen.

Anticellulite-behandelingen bij de schoonheidsspecialiste
Behalve dat deze behandelingen erg effectief zijn, is het ook nog eens een weldaad voor het lichaam en de geest. Niets is heerlijker om vijftig minuten gemasseerd te worden en te weten dat je er nog mooier van wordt ook. Een nadeel zijn natuurlijk de hoge kosten. Een complete behandeling bestaat in het algemeen uit tien behandelingen. Het beste resultaat wordt bereikt met twee of drie behandelingen per week. Na een totale behandeling moet je er zelf thuis aan werken om het bereikte resultaat te behouden, met cellulite-crèmes en massages. Het is aan te raden om verder eens in de drie weken nog een 'onderhouds'behandeling bij de schoonheidsspecialiste te doen.

Een goede schoonheidsspecialiste bereidt je lichaam voor op de massage en de producten die zij gebruikt. Zij kan dat doen door de lymfatische 'stations' die zich vlak boven de navel, in de bikinizone, in de knieholtes en bij de enkels bevinden te deblokkeren door deze met bepaalde zachte bewegingen te stimuleren. Het lymfatische vocht zorgt voor de afvoer van afvalstoffen. Door de lymfatische stations te activeren worden de afvoer dus verbeterd. De massage zelf stimuleert de bloedcirculatie.

Naast het masseren zijn natuurlijk ook de producten die de schoonheidsspecialiste gebruikt van belang. Vaak zijn deze geavanceerder dan de producten die wij in de supermarkt of parfumerie kunnen kopen, en stimuleren zij de bloedcirculatie en de afvoer van vet en vocht.

Anticellulite-crèmes
Iedere crème is in wezen goed. De een zal wat meer de bloedcirculatie stimuleren, de ander zal wat effectiever zijn, maar waar het vooral om gaat is dat je de crème met een massage aanbrengt. Trek er tien minuten per dag voor uit. Het is de moeite waard. Masseer de huid van je buik met ronddraaiende bewegingen met de klok mee, en masseer je benen van je enkels naar boven toe.

Sauna/Turks bad
Ook de sauna en een Turks bad kunnen een steentje bijdragen in de strijd tegen de sinaasappelhuid. Via de transpiratie worden afvalstoffen afgevoerd. De sauna of een Turks bad zijn bovendien ideaal om het lichaam klaar te maken voor een anticellulite-behandeling. De werkzame stoffen zullen beter in de huid kunnen doordringen en de bloedcirculatie is na een stoombadje optimaal.

Zwanger?
Het is af te raden om tijdens de zwangerschap anticellulite-crèmes te gebruiken of een anticellulite-behandeling bij de schoonheidsspecialiste te ondergaan. Kies in plaats van een anticellulite-product een hydraterende crème te gebruiken, ook om zwangerschapsstriemen (striae) te voorkomen. Je kunt een vochtinbrengende crème niet vaak genoeg aanbrengen. Zorg er in ieder geval voor dat je dit doet na iedere douche of bad. Wil je je toch laten verwennen door de schoonheidsspecialiste, leg dan het accent op de stimulering van de bloedcirculatie van de benen en zie voorlopig even af van de behandeling van de buik.

Meer over cellulite op Trendystyle
Eten tegen cellulite
Bind nu de strijd met cellulite aan
Quiz: hoe cellulite-bewust leef jij?
S.o.s. Cellulite
Cellulite voorkomen of verminderen
Cellulite? Pak het zo vroeg mogelijk aan


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!