Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Beauty | In vorm | In vorm: bodybuilding

Bodybuilden met Chells & Jonathan

Interview met Chells en Jonathan Later

Bodybuilding is een sport waar in Nederland relatief weinig over bekend is, ondanks het feit dat toch veel mensen - zeker als de zomer in het zicht komt - de sportschool bezoeken. Chells, een mooie, charmante vrouw is nog maar kort geleden met bodybuilding begonnen maar heeft al fantastische resultaten behaald. Haar trainingspartner Jonathan Later - overbodig om te zeggen, maar we doen het toch: met een indrukwekkend lichaam - is hard op weg om professioneel bodybuilder te worden. ('We kunnen nog maar moeilijk samen over het strand.iedereen kijkt ons na!' lacht Chells).

We zochten Chells en Jonathan op in hun sportschool in den haag. Ze vertellen ons hoe ze met bodybuilding begonnen zijn, hoe het hun lichaam heeft veranderd (verfraaid). We hebben praten over hun trainingsschema, over het belang van cardio-fitness en voeding, maar ook over de plaats die bodybuilding in de Nederlandse cultuur inneemt.

Het is een boeiend interview geworden. We weten zeker dat het menigeen (man óf vrouw) zal inspireren. Wij grepen in ieder geval direct weer naar de bar bells.

Waar het begint en waar het eindigt... (op het podium)

Wanneer en hoe zijn jullie begonnen?

Jonathan: Ik ben vijf jaar geleden begonnen met trainen. Ik was toen 18 en woog 68 kilo (best mager). In die tijd werden op televisie vaak films van arnold schwarzenegger vertoond. Ik wilde ook zo'n lichaam. Een lichaam als Schwarzenegger of het he-manpoppetje. Ik denk dat een mooi, gespierd lichaam het ideaal van elke jongen is. Van mij in ieder geval wel. Maar ik wist toen nog niet dat je ervoor moest trainen. Op een gegeven moment ben ik gaan informeren, heb ik een boek over trainen gekocht en heb me ingeschreven bij een sportschool. Zo is het begonnen. Als ik nu terugkijk, heb ik spijt dat ik niet eerder ben gaan trainen. Ik wilde wel, maar je moet uitgegroeid zijn. Toch denk ik dat ik al wel iets had kunnen doen. Niet zwaar trainen natuurlijk, maar wel een paar keer in de week licht trainen.

Chells: Bij mij ging het anders. Ik ben vorige jaar puur uit verveling begonnen. Ik was 21. Ik had eerst een fulltime baan en ging toen studeren. De studie ging me heel gemakkelijk af en ik had veel tijd over. Ik had drie jaar niets aan sport gedaan dus schreef ik me weer in bij de sportschool. Direct vanaf het begin ben ik heel serieus gaan trainen.

Hadden jullie direct resultaten?

Jonathan: Het eerste halfjaar ging bij mij heel langzaam. In zes maanden was ik maar 2 kilo aangekomen. Eigenlijk wist ik gewoon niet goed hoe ik moest trainen. Ik ging op de machines zitten en deed maar iets. Op een gegeven moment ben ik naar een nieuwe sportschool gegaan. Daar maakten ze een schema voor me. Ze legden me uit dat ik eerst 15, dan 12, dan 10, dan 8 herhalingen moest doen, en vier setjes. Ze stelden ook de oefeningen samen: vier oefeningen voor borst, drie voor biceps... Enzovoorts. Ik ben toen ook begonnen met eiwitshakes, de bouwstenen voor je spieren. Eerst nam ik een mix van eiwitten en koolhydraten, een zogenaamde 'weightgainer'. Ik was direct 2 kilo zwaarder. Ik was er zo enthousiast over dat ik gelijk weer weightgainers ging kopen. Op een gegeven moment kon ik minderen met de koolhydraten en nam ik alleen eiwitten.in die tijd kreeg ik ook mijn eerste dieetje. Vanaf dat moment ging alles heel snel. Ik bereikte zelfs het gewicht van 104 kilo. Dat was een beetje teveel. Later heeft mijn begeleider speciaal voor mij een volledig dieet gemaakt waar ik me strikt aan houd. Nu weeg ik 95 kilo (buiten de voorbereidingsperiode voor een wedstrijd). Langzaam maar zeker heb ik de goede weg gevonden.

Chells: Ik begon met een standaardschema dat de sportschool voor me had opgesteld. Ik volgde het heel precies, wel drie, vier, vijf keer per week. Ik kon gewoon niet stoppen. Ook omdat ik snel resultaat zag. Na een maand ging ik op mijn eiwitten letten en na twee maanden ging ik al de wedstrijdvoorbereiding in. En dan zit je meteen helemaal goed, want dan heb je begeleiding en let je goed op je voeding. Binnen vier maanden stond ik op het podium en had ik er 8 kilo spiermassa bij!

Jonathan: Ja, Chells heeft het allemaal vliegensvlug gedaan. Het komt niet vaak voor dat een vrouw binnen vier maanden op het podium staat. Als man is dat helemaal ondenkbaar omdat je eerst gewicht moet winnen. Vrouwen hoeven niet zo zwaar te zijn.

Wat hebben jullie tot nu toe bereikt en wat is jullie doel?

Chells: Ik deed mijn eerste competitie, de eemsmondcup ifbb in maart 2005 en werd meteen derde. Daarmee kwalificeerde ik mezelf voor de Nederlandse kampioenschappen. Daar werd ik opnieuw derde. Een fantastisch resultaat maar de volgende keer wil ik eerste worden :-)

Jonathan: Ik heb ook de eemsmondcup IFBB in Delfzijl gedaan en heb daar mijn gewichtsklasse -90 en de 'overall' gewonnen. 'overall' is alle winnaars van de eigen gewichtsklasse tegen elkaar. In april 2006 doe ik mee aan de Nederlandse kampioenschappen. Ooit zou ik professioneel willen worden. Maar dat duurt nog wel eventjes.

gewichtstrainen en cardio

Natuurlijk willen we meer weten over de trainingsschema's van Jonathan en Chells. Hoe trainen ze? Hoeveel keer? Hoe eten ze? En hoe houden ze het vol?

Hoeveel keer per week trainen jullie?

Jonathan: Dat hangt er vanaf. Tijdens de wedstrijdvoorbereiding train je natuurlijk veel intensiever dan in de tussenliggende periodes. Ikzelf ben nu net even twee weken gestopt. Maar nu ga ik weer vier keer per week trainen en dat opbouwen naar zes keer per week. Dan weer vier keer per week. En daarna, in de wedstrijdperiode - de hele wedstrijdvoorbereiding duurt ongeveer vijf maanden - train ik zes keer per week.

Als jullie off-season trainen, hoe verdelen jullie de spiergroepen dan?

Jonathan: Meestal doe ik twee spiergroepen per dag. Het liefste doe ik borst met biceps, rug met triceps, schouders en hamstrings en quadriceps en kuiten.

Chells: Ik doe het anders. Voor een vrouw ligt het gewoon anders, omdat wij niet zulke grote benen hoeven. Ik doe de benen op een dag, samen met buik. Borst en biceps doe ik verder samen. En triceps met schouders.

En jullie trainen samen?

Jonathan: Ja, vaak wel. Dan houden we rekening met elkaar. Dan doe ik ook benen en buik op een dag :-)

Hoeveel kilo's wegen jullie - dus buiten de voorbereidings-periode?

Jonathan: Ik weeg nu ongeveer 95. Tijdens de wedstrijdperiode woog ik 87 (ik ben 1,73 m). Ik ga volgend jaar proberen om tijdens de wedstrijdperiode boven de 90 uit te komen.

Chells: Toen ik in december (2004) begon woog ik 52 kilo. Ik ging toen steeds omhoog omdat ik spiermassa had aangezet. In de wedstrijdperiode woog ik 56 kilo. Daarna ging het omhoog tot 60 kilo. Ik blijf spieren opbouwen dus ik word steeds zwaarder.

En cardio? Hoeveel per week doen jullie daaraan?

Jonathan: In de voorbereidingsperiode begin je met drie keer per week, op nuchtere maag, 's ochtends vroeg. Je bouwt het op naar vier keer per week. Eerst een half uurtje, dan drie kwartier, dan een uur. Op het laatst doe je zes keer in de week een uur cardio.

Chells: Bij Jonathan komt dat neer op fietsen voor de televisie met een fles water en een dvd. Ik ga liever in de buitenlucht rennen. Als ik 40 minuten ren, verbrand ik meer calorieën dan in 40 minuten fietsen. Ik ben liever sneller klaar :

Hoe belangrijk is dieet en hoe belang is cardiofitness?

Chells: Deet is heel belangrijk. Je kunt aan cardio doen, zoveel als je wilt, maar als je daarnaast alles wat los en vast zit eet, dan komt het er niet van. Je zult het moeten combineren.

Jonathan: Sommigen doen het wel met heel weinig cardio en bijna alleen met voeding. Met voeding kun je dus eigenlijk meer doen dan met cardio. Bovendien moet je niet te veel aan cardio doen omdat je anders spiermassa verbrandt. Daarom cardio ik niet langer dan een uur. En altijd 's ochtends op nuchtere maag. Ik neem alleen mijn eiwitshake. Je hebt dan de hele nacht geen koolhydraten gehad en verbrandt tijdens het cardio-fitnessen direct je vetten.

Een vraag aan speciaal voor Chells... Je gaat in de wedstrijdperiode elke morgen rennen. We zien tegen de zomer ook veel meisjes op straat joggen in de hoop om nog even een paar kilootjes kwijt te raken voordat ze op vakantie gaan. Hoe effectief is dat: vlak voor de vakantie gaan rennen?

Chells: Als je een paar weken voordat je op vakantie gaat, begint met rennen en meteen strak op je voeding let, is het heel erg effectief want dan vliegen de kilo's eraf. Maar de meesten letten niet op hun voeding. Vooral als je 's ochtends rent, versnelt dat je stofwisseling. Je krijgt meer honger. Daarom zie je vaak dat er na het joggen meer gegeten wordt en juist helemaal niet op de voeding wordt gelet. Dan is het joggen bijna nadelig en kun je het maar beter laten zitten.

Dus dan kun je maar beter niet joggen, lekker eten tijdens je vakantie, ervan genieten en na de vakantie beginnen met de voorbereiding voor het volgende jaar?

Jonathan: Absoluut. Óf je begint drie maanden voor je vakantie met trainen en let goed op je voeding. Anders kun je maar beter zo vakantie gaan vieren. Ik zelf let trouwens tijdens de vakantie ook minder op mijn voeding. Ik zorg wel dat ik voldoende eet, zodat ik niet afval en ik probeer biefstuk en aardappels te eten in plaats van hamburgers. Maar ik probeer niet helemaal in shape te blijven. Dat is niet vol te houden.

Motivatie en zelfdiscipline

Hoe zit het eigenlijk met de motivatie? En de zelfdiscipline? Is dat niet moeilijk?

Jonathan: Nu is het heel gemakkelijk, zo na de wedstrijd. Tijdens de wedstrijdvoorbereiding train je zes keer per week en doe je zes keer per week cardio. Dus nu train ik relatief weinig en is het niet moeilijk om vol te houden. Alleen maar vijf keer per week trainen met gewichten. Het is veel minder dan je gewend bent. En in de wedstrijdperiode train je zes keer maar je ziet je lichaam zo snel veranderen door de voeding, dat het ook dan niet moeilijk is om vol te houden. Eigenlijk wil je alleen maar meer.

Chells: Van trainen moet je ook van houden. Je kunt niet zoiets hebben van: 'o nee, ik moet vandaag gaan trainen!' je moet het echt leuk vinden. Anders houd je het niet vol.

Bodybuilding is een dure sport...

Jonathan: Ja, in het begin was het erg duur. Vooral de voedingssupplementen zijn duur. Nu worden we gelukkig allebei gesponsord door Nature's Best, een voedingssupplementenproducent die ons eiwitten, glutamine, vitaminen etc. ter beschikking stelt. En dat maakt het gemakkelijker.

Chells: En verder worden we gesponsord door Kneet's gym in Den Haag (de sportschool waar we dit interview deden) voor wat betreft het trainen zelf. Het is dus nu wel te doen. Heb jullie het idee dat er in Nederland genoeg body-builderscultuur is?

Heb jullie het idee dat er in Nederland genoeg body-builderscultuur is?

Chells: Nee, absoluut niet. Ik zat eerst bij een 'normale' sportschool, geen hardcore gym. Daar keek iedereen mij heel raar aan. Mensen hadden allemaal opmerkingen, als: 'bah, die biceps! Je lijkt wel een man.' veel sportscholen in Nederland hebben geen body-builderscultuur. Dat zie je ook aan de gewichten en apparaten. Het gebeurt zelfs bij mij al dat ik met het maximale gewicht van een apparaat kan trainen en dat er dus geen groeimogelijkheden meer zijn. En dan ben ik nog niet eens zo sterk van mezelf. Dat is een limiet. Dat geldt voor Jonathan ook...

Jonathan: Maar het komt misschien ook doordat veel mensen alleen maar naar de sportschool gaan om af te vallen. Cardiofitness komt dan op de eerste plaats en gewichten zijn niet belangrijk. Dat vind ik zonde. Je kunt beter, als je gaat trainen, gelijk op je voeding letten - met eiwitten werken - en goed trainen. Het is nu eenmaal zo, dat als je spiermassa wilt opbouwen, je dat alleen kunt doen als je op de combinatie van deze dingen let. Zonder de goede voeding gebeurt er niet veel. En dat is jammer, want je doet toch moeite in de sportschool. Verder zijn veel sportscholen niet op bodybuilders ingesteld en besteden ze weinig aandacht aan gewichten en apparaten omdat ze het van de 'seizoenstrainers' moeten hebben: die mensen die tegen de zomer nog even willen afvallen. Bij veel sportscholen gaat het bijna niet meer om de sport. Ze hebben roltrappen, bieden gratis drankjes aan... Het is een business.

Wie heeft volgens jij het ideale lichaam?

Chells: Monica Brant, een Amerikaanse fitness superstar. Mijn favoriete mannelijke bodybuilder is Dexter Jackson.

Jonathan: ik heb niet echt een voorbeeld. Flex Wheeler vond ik er goed uitzien (tenminste, vroeger). Ook Dexter Jackson kan ermee door. Maar ik heb niet echt favorieten of echte voorbeelden. Ik vind massa heel belangrijk. Moet ik echt een favoriet noemen, dan kom ik toch weer bij Arnold Schwarzenegger uit. Hij is gewoon heel groot. Dat vind ik mooi. Dat is waarom ik ben begonnen met trainen...


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!