Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Beauty | In vorm | Cardio-fitness en afvallen

Cardio-fitness en afvallen

Eerst spieren trainen, dan aerobisch bewegen

Vorige week publiceerden we een artikel over het belang van het trainen met gewichtjes voor een strakker maar ook slanker lijf ('Slanker met spieren'). Deze week hebben we het over een andere peiler van het 'algemene aanpakplan om af te vallen': aerobische lichaamsbeweging.

De drie peilers om af te vallen? Gezond eten, trainen met gewichtjes en aerobisch bewegen

Uitgangspunt om af te vallen is dat je meer calorieën zult moeten verbranden dan je binnen krijgt. En omdat je jezelf niet op een hongerdieet kunt zetten (gevaarlijk voor de gezondheid!) maar je ook niet kunt sporten totdat je erbij neervalt, zul je een balans tussen dieet en lichaamsbeweging moeten vinden. Kortom, je moet het verstandig en gezond aanpakken. Een beetje kennis over wat je precies doet, kan geen kwaad. Vandaag willen we het over lichaamsbeweging hebben, en wel in het bijzonder over aerobisch bewegen (ook wel 'cardio fitness' genoemd).

Stevig doorlopen, dus niet: hollen tot je erbij neervalt!

Om calorieën te verbranden moeten we in actie komen. Wandelen met een stevige pas, fietsen, trappen lopen. Verder raden de experts aan om tenminste drie keer per week aan aerobische lichaamsbeweging te doen. De loopband, fiets en roeimachine in de sportschool zijn hiervoor heel geschikt. En je hoeft echt niet te rennen, fietsen of roeien tot je niet meer kunt. Sterker nog, je lichaam komt eerder toe aan het verbranden van vetreserves als je niet al te fanatiek beweegt.

De vuistregel luidt dat tijdens het trainen je hartslag tussen de 60 tot 70% van je maximale hartslag moet liggen om zo effectief mogelijk vet te verbranden. In de praktijk komt dit neer op een stevig ritme waarbij je nog gewoon een gesprek kunt voeren zonder buiten adem te raken. Het is dus absoluut niet nodig om te hollen totdat je erbij neervalt. Wend je voor persoonlijk advies tot een fitnessinstructeur of arts en breng daarbij eventuele lichamelijke klachten onder de aandacht.

Eerst trainen met gewichtjes, daarna aerobisch bewegen

Een compleet plan van aanpak in de sportschool reserveert naast aerobische lichaamsbeweging - we zeiden het al - ook een gedeelte van de tijd voor het trainen met gewichtjes. Spierweefsel ziet er niet alleen strakker uit dan vet maar vergt ook meer energie van je lichaam waardoor je meer calorieën verbrandt.

Verder gebruikt je lichaam tijdens het trainen met gewichtjes glycogeen. Glycogeen is kort gezegd een gemakkelijk aanspreekbare energievoorraad die in de spieren (en ook in de lever) is opgeslagen. Na het trainen met gewichtjes waarbij je je spieren hebt gestimuleerd, is deze energievoorraad lager. Als je daarna overstapt op aerobische activiteiten heeft je lichaam dus minder 'gemakkelijke energie' (suikers) te beschikking en zal het wel moeten overgaan tot moeilijker te verbranden vetten!

Maak dus handig gebruik van dit 'trucje' en train eerst met gewichtjes (na een gedegen warming-up natuurlijk) en ga pas daarna aan de slag op de loopband of fiets.


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!